OVER DE MENSEN DIE DE BEELDBUIS LEGENDARISCH MAAKTEN

 
 
 

 

 

Reakties van bezoekers van de boekpresentatie en lezers van het boek

 

Wilt U ook reageren, stuur uw reaktie naar beeldbuisboek@gmail.com

 

Van: Ine van den Broek, November 2014

Heb met veel plezier het boek gelezen. Heel mooi om dit allemaal terug te zien/lezen. Een geweldig werk van jullie!

Het laatste eindje heb ik niet meegemaakt maar al het voorgaande wel in RAU en RAF. Het was een hele leuke tijd.

 Groetjes, Ine van den Broek

 

Van: Henk Dijkstra

25 oktober 2012

 Hallo, Ik zou graag mijn waardering willen uitbrengen over het mooie beeldbuisboek, ik had het al een poos in huis maar ben er onlangs in gaan lezen, super! Tot veel plezier kwam ik, dankzij het boek, erachter dat ik een projectiebuis in mijn collectie heb uit het Eureka project zoals ook in het beeldbuis boek te zien is. Evenals een electronen kanon van de eerste Ikonoskoop "de beddepan". Mochten er nog oud medewerkers zijn die dit soort artifakten kwijt willen dan zou ik ze gaag opnemen in mijn historische collectie. De sluiting van Cathode Ray Technology in Heerlen zal u niet ontgaan zijn, op mijn website heb ik er twee pagina's aan gewijd gevuld met fotomateriaal. Ik heb de fabriek inmiddels twee keer bezocht, uitgebreid gesproken met directeur André klok, oud medewerkers en ben thuisgekomen met veel spullen die iedereen nu kan bekijken op mijn website http://www.crtsite.com. Dit zijn de nieuwe pagina's; http://www.crtsite.com/page3-2.html http://www.crtsite.com/page3-3.html Met vriendelijke groet, Henk Dijkstra

 

 

 From: Richard de Grood
Sent: zaterdag 13 oktober 2012

Subject: lezing voor NGV-KPL "Buiten Beeld Geraakt"

Beste Jos en Frans,

Langs deze weg wil ik jullie namens onze afdeling Kempen- en Peelland van de Nederlandse Genealogische Vereniging nogmaals hartelijk bedanken voor de interessante lezing van afgelopen dinsdag.  Het was een levendig relaas van een stuk geschiedenis van Philips, en dus ook van Eindhoven, dat ons erg aansprak en voor velen ook wel een punt van herkenning had.

Dat de aanwezigen dit zeer waardeerden bleek ook wel uit de vragen en opmerkingen na afloop, en ook al uit de grote opkomst. Ik ben blij dat jullie, met de steun van veel anderen, deze geschiedenis op schrift gesteld hebben en zo voor het nageslacht bewaard hebben.

Met vriendelijke groet,
Richard de Grood

 

 

 

Henry Ramakers
29 apr.

Beste Frans, Jos en Jos,
Bij deze nog bedankt voor jullie inspanningen die er voor hebben gezorgd dat wij nu in het bezit zijn van dit prachtige boek. Het was vooral erg verhelderend om nu ook eens kennis te kunnen nemen van de overwegingen die ten grondslag hebben gelegen aan in het verleden genomen beslissingen. Veel zaken overkwamen ons, een duidelijke toelichting  bleef nogal eens achterwege. Tijdens het lezen van het boek zijn er daarom de nodige stukjes van de puzzel eindelijk op zijn plaats gevallen.

Nogmaals bedankt en het ga jullie goed,

Met vriendelijke groet,
Henry en Elly Ramakers 

 

 


 

Jon Richters 24 april


Hallo 2xJos en Frans,
het boek is uit en het was bijzonder de moeite waard!
Het lezen ging langzaam, omdat er veel persoonlijke herinneringen bij boven kwamen. Bij iedere beschrijving kon ik vele aanvullingen bedenken en bij iedere anekdote kwamen er wel 10 andere bij me op. Maar dat is geen kritiek op de inhoud, want dan had ik ze maar eerder op moeten schrijven en toesturen, zoals jullie bij herhaling hebben gevraagd.
Het resultaat is uiterst lezenswaardig en een goede leidraad voor het ophalen van eigen herinneringen en ervaringen. Het gaf thuis veel stof tot praten en behoefte aan uitleg. Het moet een hele klus geweest zijn om dit bij elkaar te krijgen en een zo aantrekkelijke vorm te geven. Jullie mogen er trots op zijn!
Omdat het boek vanuit het Strijp-R-zicht geschreven is en ik 24 jaar van mijn “beeldbuizenleven” in de buiten-fabrieken en -organisaties heb mogen doorbrengen herkende ik veel van de hoogtepunten vanuit dat gezichtsveld: 30AX in Eindhoven en uitrollen naar Aachen, Dreux en Durham; Kleuren- en Monitorbuizen in Chupei (en Black Matrix (BM) mocht echt op straffe van ontslag niet genoemd worden), start local (delicated) development; groot formaat kleuren, breedbeeld en (super) high-resolution (alles in BM) en capaciteitsuitbreidingen bij MEC in Japan en China; restructurering/mechanisering/de-bottlenecking (van 1500 naar 800 mensen incl. van 3 naar 4 ploegen en capaciteitsvergroting), introductie eerste Jumbolijn en BM en componenten en buizen volg- en informatiesysteem in Aachen; re-structureren en upgrading van VELT in Voronezh, waar we echt goede buizen konden maken, maar ingehaald werden door de politiek en de realiteit van de markt; het “Rapide” project in Hranice (The Investment of the Year 2000 in Tsjechië), wat een ervaring voor het leven genoemd mag worden voor velen die eraan meegewerkt hebben: Sneller, Groter, Mooier en Goedkoper, een enorme opsteker voor de Europese motivatie (zie je wel, wij kunnen het ook!), het gebouw werd in 2001 voorgedragen voor de Nationale Architectuurprijs, als eerste industriële gebouw wat ooit genomineerd werd (“het gebouw straalt ondanks de enorme afmetingen (600m x 100m) naast efficiëncy, ook warmte uit, waar mensen graag zouden willen werken”, aldus de jury); Black Matrix lijn in SJdC Brazilië; en “last but not least” Alam Ara Iran waar we de fundamenten voor een Jumbogebouw, bestand tegen aardbevingen 8 en nog wat, volgens de Richter-schaal nog gelegd hebben en waar Liudmila zich ook prima vermaakt heeft en we zelfs nog sinterklaas gevierd hebben op de ambassade.
Ook het expat-leven, waar velen bij Beeldbuizen aan onderworpen zijn geweest, heeft toch zijn eigen karakteristiek door de 7x24 met en voor het bedrijf en gezin in den vreemde mentaliteit. Genoeg stof voor nog een boek.
En dat passeerde alles weer de revue tijdens het lezen van jullie interessante en prachtige boek.
Veel dank daarvoor,
Liudmila & Jon Richters

 

 

 

hans koevoets april 23 

Beste Jos(2x) en Frans,

Ben zeer onder de indruk van de door jullie geleverde prestatie.Heb het boek met veel interesse
gelezen,zeg maar met veel plezier, gedetailleerd doorgewerkt.Heb jarenlang,op de CA op Beatrix als Elcomaan in de marktgroep
televizie veel van deze tijd meegemaakt,vanaf de introductie van 20ax.Ook de bijdrage van Jan Gerritsen extra aandacht gegeven met wie ik een aantal jaren in een internationale werkgroep heb gezeten.

Nogmaals:"CHAPEAU''
Met vriendelijke groet,

Hans Koevoets(1931).

 

 

From: Harry Weltens
To: jos kastelijns
Sent: Tuesday, April 24
Subject: Gefeliciteerd


Dag Jos,

van harte gefeliciteerd met het  resultaat van jullie boek "Buiten beeld geraakt".
Jullie zijn er in geslaagd de historie, techniek, staf en werknemers via foto's en tekst vast te leggen in een overzichtelijk en duidelijk geheel.
Het boek overtreft mijn verwachtingen.
mvrgr. harry

 
Wil je deze reactie doorgeven aan je mederedacteurs Jos Henrichs en Frans Tol? 

 

 

 

Date: 4/23/2012 Subject: Het boek

 Hi Jos,

Leuk je weer gesproken te hebben vorige week.
Het is inderdaad een heel goed boek geworden, vooral omdat jullie ook de mensen aan het woord laten komen. De periode na 2000 is natuurlijk heel speciaal: de zachte landing vs de crash die het uiteindelijk geworden is. Jullie noemen de "verkoop" van PTE, samen met een deel van Sittard, aan Braincenter. Kevin Barrett en ik waren al in 2004 hierover in gesprek met Braincenter en Yacht, toen zag Cor van Otterloo daar helemaal niets in... Ook is er in die tijd voorzichtig gesproken om delen van D&E daarin te betrekken. Uiteindelijk heeft Braincenter vorig jaar de stekker er toch uitgetrokken en kwamen de mensen alsnog op straat te staan...

Ik ben nog aan het lezen (en soms herlezen), als ik nog voor mij opvallende zaken vind zal ik ze je mailen.

Mvg,
Jan Jaap

 

 


 

Van: W. Lems   woensdag 18 april 2012 8:55
Aan: D.Hoekstra (ED) 

Cc: Jos.Henrichs
Subject: Ode aan beeldbuizenindustrie


 Het boek Buiten beeld geraakt wordt in Uw bijdrage van 2 april j.l.gepresenteerd als de geschiedenis van de beeldbuizenindustrie en van het voormalige complex R in Strijp.Dat is jammer genoeg ten onrechte.Het gaat voornamelijk over de ontwikkeling beeldbuizen en in het bijzonder over de rol van de heer Bathelt daarin.Zo ontbreekt in het boek zelfs de naam van Henk Lems (mijn vader),die de ware pionier voor beeldbuizen was.Hij was na een succesvolle start van zwart-wit de eerste IG-leider van deze activiteit geworden en heeft de leiding gehad tot en met de eerste 5-jaar productie van kleurenbuizen.En zo zijn er nog veel meer lacunes in het boek.Ik heb hier uiteraard contact over gehad met de samenstellers,die me verzekerden dat het boek niet gezien mag worden als de geschiedenis van beeldbuizen.Ik ben in de tussentijd gebeld door mensen die het boek n.a.v.Uw artikel hebben aangeschaft en mij van hun teleurstelling deelgenoot maakten.
Jos Henrichs heeft zich aangeboden als verzamelaar van verdere gegevens die in de toekomst wellicht de geschiedenis van beeldbuizen kunnen opleveren.Er zijn nu nog mensen, ook onder Uw lezers, die daarvoor materiaal kunnen leveren.Dit moge een oproep aan hen zijn.
W.Lems

 Lees het hele verhaal van Wim

 

 

Noud Hendriks
18 april 

Beste beeldbuisvrienden Jos Henrichs, Jos Kastelijns & Frans Tol,
 
Mijn complimenten voor het boeiende beeldbuisboek.
Het is een mooi boek geworden over de geschiedenis van techniek, organisatie en vooral de mens achter de beeldbuis.
Prachtige foto´s en leuke verhalen.
 
Hartelijk dank !

Met vriendelijke groet,

Noud Hendriks

 

 

Van: Paul Houben

16 apr.

Beste Jos,Jos en Frans,
 
Hartelijk dank voor het prachtige boek en de reünie tijdens de presentatie.
Het is een eer om in het boek te staan.
 
Tijdens de reünie, was het was goed te horen dat veel jongere collega's ander werk hebben gevonden bij bedrijven zoals ASML, FEI en binnen Philips bij Medical. 
Als je aan de ontwikkeling van een beeldbuis gewerkt hebt kun je alles aan!
 
De kritiek in de opiniebijlage van het ED van medewerkers van de EED kan ik me indenken. Regelmatig hebben we hen voor grote uitdagingen geplaatst om onze ontwerpen te realiseren in de fabriek.
Wellicht kan dit een aanzet zijn voor een speciaal deel over de Productie van de Beeldbuis. Als een boek te duur is, misschien alleen op internet.
 
Ondanks dit, petje af.
 
Groet,
Paul Houben

 

 

 

Van: Hans de Deugd
maandag 16 april 2012

Subject: Beeldbuisboek

Beste Jos,

Ik heb het boek gekregen via Henry Ramakers. Het is een prachtige beschrijving van wat zich op Strijp heeft afgespeeld. Iets waar we met z’n allen trots op kunnen zijn en jullie, makers van het boek, kunnen trots zijn op het resultaat.Complimenten, ook voor Frans en de andere Jos.

Met vriendelijke groeten, 

Hans de Deugd

 

 

 

Els Coolen-Franssen
16 apr.

Hallo "beeldbuisboek"-makers,
 
Ook ik vond het een groot feest op jullie reünie. Ik heb er met volle teugen van genoten. Het was fantastich om jullie allemaal nog eens terug te zien na zoveel jaren, iedereen met een eigen verhaal. Ook jullie boek is heel mooi geworden. Wij hebben er thuis met veel plezier in gelezen.
 
Het gaat jullie allemaal nog heel veel jaren goed in goede gezondheid en in hoop dat er zich in de komende jaren nog eens een gelegenheid voordoet om iedereen terug te zien.
 
Groeten en tot ziens,
 
Els Coolen - Franssen

 

 

Van: John van Dinter

13 april 2012

Beste “Beeldbuisboek”makers,

Bedankt voor jullie prachtige werk, grandioos.Al veel gelezen (met hulpmiddelen) en zal nog lang genieten.Ook van de uitreiking heb ik genoten.

 Hoogachtend,

John van Dinter.  

 

 

 

 From: bernard cassanhiol 
 To: Frans

Sent: Friday, April 13, 2012 7:21 PM
Subject: Re: Display Book
 

I scanned the book quickly, this is really a "chef d'oeuvre ", a masterpiece that will keep the memory of the Philips Display adventure , time where Philips had really the leadership in innovative technologies.( Unfortunately things have changed a little bit !).
It's difficult for me to read all details in dutch but I can understand a lot , the photos are excellent , Jos K is a talented photographer  ( I knew this since long time ) , the overall presentation and the cover are perfect.
The 3 of you have done a great great job , you had the enregy , the courage and the talents to conclude in the most perfect way this long story of the picture tubes .
We are all proud to have contributed to this success story where numerous technologies and numerous people were put together in a big melting pot. People from different countries, different cultures put their enregy , their efforts, their convictions to create the best picture of the world. From the melting pot emerged this Picture full of bright colours and full of this friendship that will last for ever.
Congratulations to you 3 and GRAND MERCI.
Frans , could you convey this message to the 2 X Jos.Thanks.
With kind Regards
Bernard

 

  

 

 A.F. Teunissen
11 apr.


Geacht bestuur,
U verdient een groot compliment met het samenstellen van dit boek.
Als oud hoofd constructeur van BM  PMF heb ik vaak met beeldbuizen te maken gehad.
Veel dank voor dit interessante boek dat leuk is om te lezen.
Groet,
Jos Teunissen

 

 

 Van: Ton van Bemmel

11 apr.  

  Hallo Allemaal, Ik moet jullie de complimenten geven voor dit boek, het is echt prachtig.

M.vr.gr. Ton

 

 

 

Van: Jan van Nes 
11 apr.

Beste Jos, Jos en Frans.
 
Ben er eens even goed voor gaan zitten om "HET Boek" door te nemen.
Fantastisch in een woord.
Als je het boek door leest zie je ook wat een hels karwei jullie hebben geklaard:  De geschiedenis van beeldbuizen is niet bepaald kort en is is in die tijd
ook veel gebeurd. Alleen de geschiedenis al is moeilijk samen te vatten.
Daarbij komt ook nog het een en ander over de techniek, de organisatie en niet te vergeten de mensen die in de loop van de tijd de buizen in elkaar
getimmerd hebben.   Toch is het jullie gelukt om een samenhangend en prettig leesbaar boek te maken.   Bedankt daarvoor.
 
De dag zelf was ook een belevenis; Al die oude bekenden: Prachtig.  Voor mij was het al weer 10 jaar geleden maar dan valt de tijd toch wel helemaal weg.
Ik heb in ieder geval genoten en mijn vrouw Jeanne ook.  Dus ook hiervoor bedankt.   Het moeilijke trap op en trap af was zo maar een te verwaarlozen hindernis.
 
met vriendelijke groet;
Jan en Jeanne van Nes

 

 

Henk Vrijsen
11 apr.j


Ja , idd het was een grandioze bijeenkomst.
Ik heb er echt van genoten.
Hierbij hartelijk dank voor de organisatie ervan.
Ook het boek is fantastisch geworden, heel veel dank hiervoor.

met vriendelijke groeten
Henk Vrijsen 

 

 

Richard Struijk 
11 apr.


Beste bestuursleden, Ik vond het een gezellige en goed verzorgde middag. Het was leuk om oud collega’s te zien en te spreken.Het boek is prachtig en mooi in “beeld” gebracht. 1 Boek gaat binnenkort mee naar Engeland voor Jonathan Stacey die ook 1 jaar bij ons gewerkt heeft.Ik geniet en lees met plezier het boek. Het allerbeste voor iedereen en tot ziens

Groeten,

Richard Struijk

 

 

Joop Versteeg
11 apr.


Beste Collega`s
Bedankt voor het vele werk. Ik heb het uit . Iedere dag een stukje, dat moet wel met die oude hersens. Het was een genoegen al die oude namen tegen te komen. Voor al het laatste deel heeft mij ontroerd. Wat een stress en spanning moeten de laatste ondervonden hebben. Genoten heb ik ook van de samenkomst zaterdag. Geweldig, je oude maten te moeten "zoeken" Het was een thuiskomst.
Groetjes Joop 

 

 

Brugmans, Geraldine
11 apr.


Nogmaals dankjewel voor het maken van het beelbuisboek en het organiseren van de bijeenkomst!!Ik vond het geweldig leuk!

Met hartelijke groet,

Geraldine

 

 

 

 

 From: Gerold Alberga
Sent: woensdag 11 april 2012

Mijn complimenten voor het beeldbuisboek dat jullie hebben gemaakt. Het boek ziet er schitterend uit en als ik er lees dan proef ik de sfeer van het grootse verleden van de ontwikkeling beeldbuizen. Ik heb ook erg genoten van de boekpresentatie op 31 maart. Hetzelfde geldt ok voor de vele oudgedienden die ik heb ontmoet en heb gesproken. Omdat ik er van af 1979 heb gewerkt waren er vele die ik kende. Ik had hen na hun pensionering nooit meer ontmoet (oa Wim Lems, Roel Schuil, Gerard Vermeulen en vele anderen). Mijn hartelijke dank en complimenten voor het vele werk dat jullie hebben verzet.
 HG, Gerold

 

 

 

Jos/Jos/Frans,
 
Het was een groot succes de “reunie”.
Het boek is fantastisch stukje geschiedenis.
Stop volgende keer wat meer foto’s erin.
 
Bedankt voor de organisatie en het boek.
 
Gerard Landsweers

 

 

 

Albert Zwaagstra 10 apr.


Hallo Allen,
 
Ook ik wil iedereen bedanken die de tot stand koming van het beeldbuisboek  mogenlijk hebben gemaakt.
 
Ik heb met veel aandacht het boek deels gelezen en vind het een machtig intresant boek
Maar ook onwijs veel history staat beschreven in het boek.
 
Ik ben zelf heel erg bezig met onderzoek naar de experimentele tv van Philips de tx594 of ook wel het hondje genaamd.
We zijn bezig een replica van dit model te maken en het is inmiddels zo ver dat het apparaat speeld.
 
Voor geintreseerden in dit project zie
www.oudetechniek.nl
Mochten er mensen zijn die informatie hebben over dit toestel of wat dan ook alles is welkom.
 
Nogmaals mijn dank voor het boeiende beeldbuisboek.
 
Met vriendelijke groet,
Albert.
 
Website
http://www.radiotechniek.nl

 

   

 

 Frank Rutten 
10 apr
.


Hoi Jos, Jos en Frans,
Ik neem het boek mee op voorjaarsvakantie. Lijkt me geweldig om op mijn gemakske alles op me in te laten werken. Tijdens het "normale leven" gun ik mezelf daar de tijd niet voor.
Het ziet er geweldig uit. Goed verzorgd en dikker dan ik had verwacht. Een mooi document dus! Bedankt daarvoor.
Laten we over een jaar of tien (ter gelegenheid van de vijfde druk of zo;-) nog eens met 400 man bij elkaar komen...
Groet,  Frank Rutten

 

 

Van; Dingeman Beuzekom 9 april

Beste Jos, Jos en Frans,
 
Bij deze wil ik nog mijn waardering uitspreken voor het fantastische boek dat jullie vervaardigd hebben.
 
Hulde!!
 
Met vr. gr.

 

 

Van: Edwin Sanders

 

 Hallo Jos, Jos en Frans,
 
Wat een geweldige middag was het afgelopen zaterdag…!!!
 
Eerste plaats om het geweldig mooie boek. Het ziet er prachtig uit: toen ik zaterdagmiddag thuis kwam, heb ik onder het genot van een borrel het boek uitvoerig bekeken.
Mooie foto’s; geweldige verhalen. Het is voor mij een emotioneel boek; zo straalde het boek ook uit: passie, samen, openheid en trots.
 
Ik wil jullie ontzettende bedanken voor al die uren die jullie hebben besteed aan de totstandkoming van het boek.
 
Nogmaals DANK en tot ziens.
 
Groeten, Edwin Sanders

-

 

 

 

Van: Annemieke Schellen


Complimenten heren , voor dit boek.
Een paar jaar voor het 1e faillissement heb ik mijn partner leren kennen dus de roermoerige eind  perikelen meegemaakt .
Voor mij  was die tijd herkenbaar beschreven en goed om nog eens te lezen.
Het bracht ons nu weer in gesprek over hoe we die heftige tijd hebben ervaren.
 
Mooi dat de beeldbuis geschiedenis zo is terug gebracht.
Tegenwoordig vergeet je bijna dat TV niet zo vanzelfsprekend is.
 
Succes met de vele tijd die er nu –mogelijk- overblijft!
 
mvg Annemieke Schellen

 

 

Hallo,
 
Ik heb het beeldbuisboek ontvangen.
Wat een geweldige prestatie van jullie allen.
Een genot om te zien, mooie en vele foto's.
Goede text en een rustige layout.
Heb ik meteen een goed beeld waar mijn opa gewerkt heeft.
 
Met vriendelijke groet,

Harry Goudsmits

 

 

 

Wat een prachtig boek  !!!!
 
     Jacques Sauren
 

 

 

The book gives a very nice overview of what the people working on Strijp R have done to make the CRT a famous product. Many compliments for Jos Henrichs, Jos Kastelijns and Frans Tol for this impressive book!

Aart-Jan Hoeven

---
ust scanned a copy of this book and I am definitely going to order a copy for myself.
Great work!

Rob Bosma

--
Yep, it's a nice book. Easy to read and recalling a lot of memories.

Willy de Kort

--
I enjoyed working for and with the colleages of former Display Components, everywhere in the world and in the book it is good to see that so many others share this possitive experiences with me. Since last Saturday I enjoy reading in the book daily. I took also a copy for Peter Kausch, who will encourage our former Aachen colleagues to buy one also.

Jon Richters

Yesterday I received my book. Jos, Frans and Jos, you all did a great job to start and finish this book. Everything what happend from the beginning till the end is in it.
Thanks!

Mat Janssen

--
I have been reading through the book for hours, after I received by post. Excellent work, reviving memories of my first job in Philips ('85 - '89): screen processing, black matrix , phosphors, photo-tacky ... with Nico van Soerland, Chris Selten, Roel Schuil, Cor Kregting, Andre van der Voort. I also remember Maria :-)

Fred Verhoeckx

 

 

Heren
 
Ik was niet van plan het boek te kopen, omdat het vermoeden had, dat het was geschreven vanuit één visie. Die van de produkt- en procesontwikkelgroep. Mijn vrouw heeft het me cadeau gedaan voor mijn verjaardag en na lezing werd mijn vermoeden bevestigd. Ht is een ode aan de ontwikkeling van Beeldbuizen. De andere groepen worden even genoemd, maar zeer beperkt.
Even wordt de Equipmentgroep genoemd, maar daar bleef het bij.
Het is een afspiegeling van de realiteit van die tijd.
Er wordt absoluut aan voorbij gegaan, dat zonder de produktiemidddelen ontwikkeling en -bouw Beeldbuizen nooit zo groot was geworden.
Ik heb gewerkt in de equipmentgroep vanaf de introduktie van Flat Square tot de ontwikkeling van de eerst Jumbolijn, met de nieuwe pompstraat in Aken.
 
Ik heb de hele introduktie van matrix voor minitorbuizen meegemaakt en de eerste Matrixlijn ontworpen samen met Peter Berkel. Het was op het nippertje dat we er in konden stappen. Nadat ik in Japan bij Matsushita had gezien hoe de eerste matrixbuizen voor monitoren werden gemaakt ben ik teruggekomen met de uitspraak, dat we als de duvel matrix moesten gaan ontwikkelen. Op straffe van ontslag mocht ik het woord matrix niet meer noemen. (Bathelt) Nog geen half jaar later was het paniek en gelukkig was er in stilte gewerkt aan het uitontwikkelen van het PVP proces van Toshiba door Selten cs. Die mannen moeten op een voetstuk worden geplaatst mede als Schuil, maar die werd door Bathelt verafschuwd.
Wij hebben toen het lijntje in de onwikkeling één op één vertaald naar een matrixlijn en geen tradtionele molens zoals mijn chef Slopsema dat wilde. Dat was de redding, want anders had het proces weer opnieuw uitgevonden moeten worden, om te passen op de equipment.
 
Geen van dit soort voorgevallen zijn in het boek genoemd, maar zo zijn er legio.
 
Als het boek was opgezet door mensen uit produkt- en procesontwikkeling, produktiemiddelenontwikkelingen en produktie, was een een heel ander boek uitgekomen.
Vergeet niet, dat alle projecten voor inrichting van nieuwe lijnen werden geleid door mensen uit de EED.
U doet zeer veel mensen tekort door dit boek zo te redigeren.
Jammer.
Het heeft een domper op mijn verjaardag gezet en ik zal het boek nooit meer ergens laten zien.
 
Leo Keeris. Sectieleider Schermbewerking en later Thermische processing

 

 

Van: Jac Geominy, reaktie in het ED

 Beeldbuizen

Veel van mijn oud- glascollega's van Philips Strijp T zullen het grij­ze of kale hoofd geschud hebben bij de tekst onder de foto met 'beeldbuizen' in een koeloven (ED 2 april). Het betreft hier (nog) geen beeldbuizen maar zogenaam­de conussen met aangesmolten hals. Samen met het elektronenka­non vormen die het achterste deel van de glazen omhulling van een beeldbuis. Conussen en schermen (voorkant) waren het werk van de persglasgroep op Strijp T. Steeds grotere conussen en later vlakke schermen in een almaar opge­voerd perstempo hebben heel wat hoofdbrekens gekost. Over de ont­wikkeling van de perstechniek zou evenzeer een boek zijn te schrij­ven met evenveel teamgeest. Want wat vooral treft in het boek 'Bui­ten beeld geraakt' van Jos Kaste­lijns, Jos Henrichs en Frans Tol is de collegialiteit: we brengen het sa­men tot een goed einde.

Het zou me niets verbazen als de nu ook onder ontwikkelaars volop ingetreden bonusdwang, die legen­darische teamspirit voorgoed de nek heeft omgedraaid. De groeps­leider die deze toch al eerzuchtige WillyWortels wil stimuleren met te grote bonussen, die uit het eer­der vaste salaris zijn gehaald, kweekt juist Einzelgänger. Team­geest is ingeruild voor strijd: ik ver­tel jou lekker toch niks. Echt sa­menwerken kon toen nog? Ook daarvoor vormt het boek een mo­nument.

Jac Geominy

Veldhoven

 

 

Van: De Engelse Hoeve - Jeroen van Engelshoven
zondag 1 april 2012 18:19

Ik heb het weekend enorm genoten van de boekuitreiking, die natuurlijk meer een verkapte reunie was,en van het SCHITTERENDE boek zelf. Heel veel dank voor de tijd en moeite die jullie erin gestoken hebben. Wil je dit ook aan je mede auteurs overbrengen?

Jeroen van Engelshoven

 

 

Van: Henk van Trigt

zondag 1 april 2012 11:11


Fantastisch was het gisterenmiddag! Zoveel oud-collega's in een werkelijke reunie! Ik heb er enorm van genoten en ik moet zeggen dat alles zeer goed was georganiseerd. En het boek.... in één woord: af! Het heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Hulde!! Zeer gebalanceerd en in mooie chronologie opgezet, vanaf het eerste hoofdstuk tot en met het laatste. Bedankt en de hartelijkste groeten,

Henk

 

 

 

 Home
 

OVER DE MENSEN DIE DE BEELDBUIS LEGENDARISCH MAAKTEN